De doden van de 2e wereldoorlog worden herdacht en er wordt gebeden voor vrede op de wereld.
De Dodenherdenking in Sittard begint zaterdag 4 mei om 18:30 uur met een interkerkelijke zang- en gebedsdienst in de Grote Kerk. Ds Jolien Leeffers en deken Rob Merkx zijn de voorgangers. Ook de Joodse gemeenschap en het Apostolisch Genootschap verlenen hun medewerking.
Van daaruit trekt omstreeks 19:10 uur een stille tocht naar het monument op de Markt waar kransen worden gelegd. Daarna gaat de stille tocht, naar de Algemene Begraafplaats Sittard (Vrangendael).
Hier wordt vanaf 19:50 uur hetzelfde protocol gevolgd als ook de koning en koningin op de Dam in Amsterdam volgen. Na klokgelui en vlaggen halfstok hangen volgen om 20:00 uur de 2 minuten stilte.
Nadat het Wilhelmus heeft geklonken, en ook hier bloemen en kransen worden gelegd, wordt een gedicht voorgelezen en gemusiceerd door het koperensemble van de harmonie Sint Joseph. Daarna volgt de toespraak, dit jaar door loco-burgemeester Geilen.
Met een tocht langs de graven van Nederlandse en Engelse militairen, de Joodse begraafplaats en de graven van verzetshelden wordt de plechtigheid rond 20:30 uur afgesloten. Tijdens de tocht worden de namen van de 114 gedeporteerde en nooit teruggekeerde Sittardse joden voorgelezen.
Medewerking in de kerk en op de begraafplaats verlenen: Stadsschutterij St. Rosa, het Sint Petruskoor, de Schola Sittardiensis “Sanctus Michaël”, scouting St. Jozef, muzikanten van de harmonie St.Joseph en van de Philharmonie, leerlingen van het Trevianum, veteranen, oud-militairen, doedelzakspelers, het Oorlogsgravencomité, De Mander, Trio Mejoeches, stichting Ecsplore, leerlingen van de defensieopleiding van het Vistacollege, het Rode Kruis afd.Sittard, Amnesty Westelijke Mijnstreek en een Engelse militaire vertegenwoordiging van de Navo.
De organisatie is in handen van het Oranje Comité Sittard in opdracht van de gemeente. Iedereen is vanaf 18.30 uur uitgenodigd deel te nemen in de Grote Kerk, en aansluitend op de Markt en de begraafplaats en zo alle oorlogsslachtoffers, militairen èn burgers, niet alleen een Nationaal- maar ook een Sittards moment van respect te geven. En op die manier te getuigen dat ook Sittardenaren dit nooit meer willen.
Vrede moet je doorgeven en de namen van de slachtoffers moet je blijven noemen en daarvoor nodigen gemeentebestuur en Oranje Comité u die avond uit.